WikiGap radionica u Nišu

Budite urednik najveće internet enciklopedije – Vikipedije i deo globalne akcije o rodnoj ravnopravnosti na internetu. Učestvujte u onlajn uređivačkom takmičenju #WikiGap2019 u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova Švedske.

Ako već niste postali Viki urednik, iskoristite priliku da vas iskusni Viki Ambasadori obuče kako da budete deo velike međunarodne Viki zajednice i kako da svojim člancima doprinesete da se znamenite žene Niša i južne Srbije nađu na Vikipediji.

Osim osnovnih pravila uređivanja Vikipedije, bićete upoznati sa korisnicima koji postoje, njihovim zadacima i doprinosom. Nakon serije kratkih predavanja koja će vam omogućiti da stvorite jasnu sliku o važnosti ovog volonterskog projekta, imaćete priliku da se i sami oprobate u ulozi urednika i da svojim prisustvom i trudom pomognete da se rodni jaz smanji i da vaša komšinica, rođaka ili poznanica, žena koja je učinila mnogo za oblast nauke, kulture, tehnike bude deo najveće onlajn enciklopedije.

Uređivačka Viki radionica biće održana u Centru za inovativno preduzetništvo mladih pri Elektronskim fakultetu u Nišu, u organizaciji Embassy of Sweden in Belgrade, Serbia, Mladih ambasadora i Startap centar Niš, u ponedeljak, 18. marta, u 10.30.

Vikipedija je najobimnija svetska enciklopedija na internetu sa najvećim brojem korisnika. Sadržaj članaka na Vikipediji utiče na informisanost i znanje njenih korisnika. Ipak, na Vikipediji izostaje ravnoteža u pogledu broja članaka o muškarcima i ženama. Devedeset odsto sadržaja na Vikipediji kreiraju muškarci i broj članaka o muškarcima je četiri puta veći nego o ženama.
Da bismo doprineli preciznijoj slici, Ministarstvo spoljnih poslova Švedske i Vikimedija Švedske ponovo pokreću inicijativu da se širom sveta organizuju Viki radionice #WikiGap.

Tokom 2018. godine, uređivački maratoni i Viki radionice održane su u 54 zemlje, što je rezultiralo sa više od 13.000 novih članaka na 30 jezika na Vikipediji. Ti članci su, posle godinu dana, dosegli do 57 miliona pregleda. Time je više od 1800 učesnika-Viki urednika doprinelo da se zastupljenost žena poveća na Vikipedijii.
Za prijavu učešca potrebno je popuniti prijavu na linku https://goo.gl/PQeT76

Tema Viki radionice u Nišu je „Znamenite žene Niša i južne Srbije- liderke u senci“. Ukoliko imate predlog koje žene-liderke iz Niša i južne Srbije bismo mogli da predstavimo na Vikipediji, molim vas pošaljite vaš predlog na mejl jednog od Viki ambasadora.

Za više informacija možete kontaktirati:
Teodoru Lukić: teodora.l95@gmail.com
Miljana Simonovića: miljans1997@gmail.com