POZIV ZA UČEŠĆE: Muzej uspomena – 140 godina slobode

Pozivamo sve naše sugrađane da se uključe u akciju prikupljanja materijala koji su obeležili duh Niša od stičanja nezavisnosti, 1878. godine do danas. Iz porodičnih arhiva, od komšija, prolaznika pronađite fotografije, pisma, predmete, dokumentujte period koji oslikavaju i pošaljite nam kako bismo napravili multimedijalnu postavku, digitalizovali i inovativnom izložbom predstavili javnosti. Dajte svoj doprinos u želji da od zaborava sačuvamo obeležje jednog vremena i nasleđe stvarano generacijama, da ono ne ostane samo u vašim kućama, daleko od javnosti i generacija koje dolaze.

 

Poziv je otvoren do 20. oktobra za sve stanovnike Niša i okoline, koji će putem prijavnog formulara poslati skenirana pisma, fotografije predmeta, dokumenta. Pošaljite fotografije predmeta koji su se koristili za ručavanje, kupanje, vožnju, rad na polju i u kancelariji, za komunikaciju… od poštanske markice do automobila, od olovke do udžbenika, od fenjera do modernih instalacija.

 

Setite se prvog televizora, prvog šporeta, pisma koje je vaša baka slala, razglednice sa letovanja u bivšoj Jugi, prvog fiće. Nađite fotografije na kojima su ili skenirajte papirni materijal i pošaljite za Muzej uspomena popunjavanjem formulara na linku https://goo.gl/hCHQR7

Od pristiglog materijala Mladi ambasadori će odabrati selekciju koja će tematski i hronološki biti predstavljena na digitalnoj izložbenoj postavci i digitalnoj platformi.

Prošlo je 140 godina od oslobođenja naše zemlje od Otomanskog carstva i pripajanja Niša Srbiji. Želimo da sa našim sugrađanima sačuvamo ovaj važan period od zaborava i inovativnim metodama prikažemo kako se naše društvo menjalo i razvijalo do danas.

 

Jedinstvena i nezamenjiva kulturna vrednost jednog naroda jeste kulturno nasleđe koje, stvarano generacijama, ukazuje na naš društveni, obrazovni i kulturni razvoj, označavajući i naš identitet u svetu različitosti. Briga o očuvanju i prezentovanje kulturnog nasleđa je moralno načelo svih nas koji prepoznajemo značaj kulturnog nasleđa.

 

Projekat „140 godina slobode – multimedijalni muzej uspomena“ realizuju Mladi ambasadori uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije. Projekat je uključen u obeležavanje Evropske godine kulturnog nasleđa na nacionalnom nivou.