Promocija austrijske kulture, znanja i iskustva u Nišu!

Austrija u maju stiže na kratko u Niš!

3. maja program počinje od 18h u EU info kutku, skajp konferencijom “Multimedijalni bukvar – kako čitati filmove i medijske sadržaje?”. Predavač će biti Gudrun Joler, filmski ekspert iz Austrije.

Gudrun Joler je studirala na Univerzitetu primenjenih nauka “MultiMediaArt” u Salcburgu i završila master u oblasti filma i televizijske produkcije. Već 15 godina radi na organizaciji art i filmskih festivala od „La Biennale di Venezia“ do Diagonale – Austrijskog filmskog festivala. Radi u oblasti medija i edukacije mladih u dizajn studiju Ortlos u Gracu.

Gudrun će vam preneti svoje iskustvo, uspešne projekte i predstaviti alate za edukaciju mladih u oblasti umetničkih festivala. Svi ljubitelji filma koji se prvi put susreću sa filmskom analizom, čuće kako se iščitavaju i analiziraju simboli, metafore, pogreške i skrivene informacije koje se nalaze u filmovima. Takođe, Gudrun će ukazati na sličnosti između analize filmova i razumevanja medijskih poruka.

Istog dana od 20h biće otvoren ciklus austrijskih filmova u bioskopu Kupina.

Moto ovogodišnje revije austrijskih filmova je  “Austrija(nci) – priče o umetnosti, ubistvu, prošlosti i večnosti”. Izbor filmova ukazuje na različite aspekte kulturnog nasleđa Austrije, njene istorije i društvenog života.

Ciklus će otpočeti uvodnom diskusijom o austrijskoj kinematografiji u kojoj će učestvovati Jelena Glišić, iz Austrijskog kulturnog foruma i Dejan Dabić, urednik filmskog i video programa Niškog kulturnog centra. Ciklus filmova će trajati do 7. maja a više informacija možete videti ovde https://goo.gl/SceBPh

U drugoj polovini maja biće odražana još jedna skajp konferencija sa ekspertom iz Austrije, na temu “copywriting-a” (kreiranja sadržaja).

Promocija austrijske kulture se organizuje u saradnji Mladih ambasadora, Austrijskog kulturnog foruma, bioskopa Kupina i EU info kutka Niš.