Holandija u Nišu!

Kultura Holandije stigla je i u Niš. Otvaranjem izložbe „Primenjena nostalgija“, 8. decembra od 17h, u Univerzitetskoj biblioteci „Nikola Tesla“, svečano je otpočeo „Lale u decembru“. Otvaranju su prisustvovali Luk Najman, šef odeljenja za medije, javnu diplomatiju i kulturu Ambasade Kraljevine Holandije i Nataša Savić Janjić, rukovodilac Grupe za komunikacije Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije.

Projekat „Primenjena nostalgija“ sastoji se u tome da dva fotografa, prvi iz zemlje predsedavajuće Evropskoj uniji i drugi iz Srbije, međusobno posete glavne gradove i fotografišu predele, ljude i situacije koje ih podsećaju na glavni grad svoje zemlje, a nakon toga se organizuje zajednička izložba fotografija. Ovogodišnji učesnici i autori fotografija su Marko Rupena i  Ilvi Niokikćin. Sličnosti na fotografijama možete tražiti do 14. decembra, svakog radnog dana od 10h do 18h, do kada je izložba otvorena, na već pomenutoj lokaciji.

Nakon otvaranja izložbe, u Kupina bioskopu održana je panel diskusija na temu „Kulturna saradnja između Holandije i Srbije”. Luk Najman i  filmski kritičar Dejan Dabić pokazali su da, iako na prvi pogled različite, Holandija i Srbija su, u stvari, na polju kulture veoma slične zemlje i u tom smeru mogu sarađivati.

Po završetku panel diskusije, prisutni su pogledali film „Borgman“, čime je ciklus holandskih filmova otvoren. U bioskopu Kupina, 9. decembra od 18:00h biće prikazan film „Golcijus i Pelikansko drustvo“, a 10. decembra od 18:00h film „Akvarijum“. Ulaz na projekcije je besplatan.

Veče holandske hrane i muzike obeleženo je neformalnim druženjem u Labeerintu. Ljubitelji holandske kulture imali su priliku da probaju specijalitete holandske kuhinje i pritom uživaju u toplim tonovima ove zemlje Beneluksa.

Manifestaciju su organizovali Mladi ambasadori uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji i Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije.

Tekst napisala: Sara Stanković