Od izložbe, do filma i koncerta – Italija u Nišu!

“Kulturno proleće all’italiana” je počelo 20. aprila otvaranjem izložbe fotografija „Korisne beskorisne slike“ Kristijana Mantuana u Univerzitetskoj biblioteci „Nikola Tesla“. Pre otvaranja izložbe učenici Gimnazije “Stevan Sremac” odigrali su skeč na italijanskom jeziku i predstavili jedan običan dan u italijanskoj porodici. Izložbu je  otvorio direktor Italijanskog instituta za kulturu Davide Skalmani, koji je posebno istakao svoje zadovoljstvo zbog odigranog skeča i pažnje koja se poklanja italijanskoj kulturi u Nišu.
Izložba “Korisne beskorisne slike” nastala je kao plod bunta protiv društvenih mreža, koje transformišu fotografiju na beskoristan, jednostavan i predvidiv način. Time je stvorena originalna serija radova “beskorisnih slika”, povezanih među sobom preciznom estetikom, koja budi napetost kroz intimni i lični način čitanja.

Nakon otvaranja izložbe u  bioskopu Kupina održano je  predavanje direktora Italijanskog instituta za kulturu Davidea Skalmanija koji nas je poveo na putovanje kroz italijansku kulturu, kulturnu baštinu i istorijsko nasleđe.

Nakon predavanja počelo je ciklus italijanskih komedija u bioskopu Kupina filmom „Opusti se!“ i do 24. aprila svakog dana bio je prikazan po jedan italijanski film: „To je učinio sin“, „Pingvinov film“, „Neustrašiv“ i „Šta ću ja ovde“.

27. aprila, italijanski muzičar Matija Zanata održao je svoj prvi koncert u Nišu. Ljubitelji italijanske muzike i kulture imali su priliku da čuju neverovatan glas i raznovrstan reportoar, od tradicionalne do popularne muzike, od Pavarotija do Ramacotija…Veče puno emocija, italijanskih kancona i pozitivne energije priređeno je u bioskopu Kupina.

“Kulturno proleće all’italiana” organizovano je u saradnji Mladih ambasadora, Italijanskog instituta za kulturu, bioskopa Kupina i Univerzitetska biblioteke “Nikola Tesla”.