Kulturno proleće all’italiana

Za sve one koji žele da se upoznaju sa italijanskom kulturom, muzikom, filmovima ili ih zanima istorija i kulturno nasleđe ove mediteranske zemlje, imaće prilike da se osete dašak Italije ovog proleća u Nišu.

Krećemo sa otvaranjem izložbe fotografija „Korisne beskorisne slike“ Kristijana Mantuana 20. aprila od 17h u Univerzitetskoj biblioteci „Nikola Tesla“. Izložbu će otvoriti direktor Italijanskog instituta za kulturu Davide Skalmani.

Izložba „Korisne beskorisne slike“ nastala je kao plod bunta protiv društvenih mreža, koje transformišu fotografiju na beskoristan, jednostavan i predvidiv način. Time je stvorena originalna serija radova „beskorisnih slika“, povezanih među sobom preciznom estetikom, koja budi napetost kroz intimni i lični način čitanja.
Kristijan Mantuano je otpočeo svoju fotografsku karijeru raznim uličnim reportažama s ciljem da istakne odnos između čoveka i javnog prostora, između teritorije i hronike.
Izložba će biti otvorena svakog dana do 1. maja i ulaz je besplatan.

Od 17.30h u bioskopu Kupina biće održano predavanje direktora Italijanskog instituta za kulturu Davidea Skalmanija o Italijanskoj kulturi, kulturnoj baštini, istorijskom nasleđu, turističkim atrakcijama i kinematografiji.

Nakon predavanja u 18.15 kreće ciklus italijanskih komedija u bioskopu Kupina filmom „Opusti se!“, koji prati priču melanholičnog profesora kome se život potpuno preokrene kada sazna da mu je buntovni tinejdžer zapravo sin.
Ciklus će trajati do 24. aprila i svakog dana moći ćete da pogledate po jedan italijanski film: „To je učinio sin“, „Pingvinov film“, „Neustrašiv“ i „Šta ću ja ovde“.
Ulaz na svaku projekciju je 100 dinara uz gratis kokice! Film „Opusti se“ je sa srpskim titlom, ostali su sa engleskim.

Za kraj smo vam spremili specijalni doživljaj i uživanje u muzici Matije Zanate. 27. aprila od 20h u bioskopu Kupina imaćete priliku da čujete različite muzičke i kulturološke stilove: sa jedne strane italijanskog pevača koji peva na srpskom jeziku i sa druge strane način pevanja „zemlje renesanse“ prožet balkanskim muzičkim ukusima i bojama. Prepustite vaše srce jedinstvenom sklopu italijanskog glasa, muzike različitih epoha i dvojezičnim tekstovima, neka vas ponese u svet muzike koji do sada niste čuli, ni osetili.
Matija Zanata je profesionalni pevač čiji repertoar obuhvata tradicionalnu italijansku, pop muziku (Bocelli, Dalla, De Andrè, Modugno, Ranieri, Albano…) kao i Napolitanski repertoar (O sole mio, Santa Lucia, O’ Surdato ‘nnamurato, Core ‘ngrato, Malafemmena, Funiculì Funiculà…)
Ulaznice za koncert se mogu kupiti na biletarnici bioskopa Kupina po ceni od 300 dinara.

Sve manifestacije su deo projekta „Kulturno proleće all’italiana“ koji organizuju Mladi ambasodori, Istituto Italiano di Cultura in BelgradoBioskop Kupina film i Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla“.