Nije teško biti fin – Svjetski dan ljubaznosti

dan_ljubaznosti_np

Pokušajte da se sjetite kada ste poslednji put nekome otvorili vrata, ustali starijoj gospođi u autobusu ili pustili nekoga ko je u žurbi da preko reda završi svoj posao. Takvo ponašanje je poželjno svaki dan, a posebno danas kada se obilježava Svjetski dan ljubaznosti.

Za sujeverne danas je petak trinaesti, za one vedrijeg duha je Svjetski dan ljubaznosti. Današnji dan je odlična prilika da sagledamo svoje postupke, ako su oni pozitivni nastavimo ih raditi. Ako primjetite da su vaši postupci negativni, zastanite, zapitajte se i učinite nešto na bolje, za promjenu.

Moramo shvatiti da smo mi dio globalnog društva, da nismo ni bolji ni gori od drugih, shodno tome se trebamo i ponašati.

Povodom ovog “praznika”, Ambasadori kulture iz Novog Pazara su danas na Gradskom šetališu u Novom Pazaru prolaznicima koji su bili ljubazni i saslušali ih djelili poruke sa komplimentima. Podjeljeno je i mnoštvo besplatnih zagrljaja. Na kraju akcije svi su bili srećniji.

Novopazarske kafeterije su mjesta i svjedoci svih kategorija ljudi, njihovog (ne)raspoloženja i (ne)ljubaznosti. Vodeći se onom”Ko je ljubazan prema konobarima dobra je osoba” razgovarali smo sa jednim iz kafeterije “Zona”. Apsolvent informatike i matematike, konobar Adnan Batilović uvijek raspoložen i prijatan u komunikaciji sa gostima na osnovu svoje ljubaznosti dobije solidan bakšiš. Umjesto toga, njemu kao budućem akademskom građaninu bi više značilo da mu se gosti obrate sa, “dobar dan” kada uđu u lokal, “hvala” kada su zadovoljni njegovom uslugom i “doviđenja” kada odlaze.

“Trudim se da na posao dođem što raspoloženiji. Da nikome ne pokvarim dan, ljudima je i onako teško. Ja svoje probleme ostavim ispred lokala, posao je takav da zahtjeva od vas smirenost i promišljenu reakciju u svakoj situaciji. Teško je raditi sa ljudima. Ima svakakvog naroda. Djevojke su ljubaznije od muškaraca, to jedino sa sigurnošću tvrdim. Razumijem ja i one koji su manje prijatni, neljubazni prema konobarima. Imaju problema možda, ali konobari nisu uzrok toga sigurno, tako da im konobar i ne smije biti izduvni ventil. Molim za više ljubaznosti, nije teško biti fin”, priča Adnan.

Prema savremenoj psihologiji, ljubaznost prema drugima uvećava našu sreću. Nasmješite se i pomozite kolegama, udjelite komplimente prijateljima, poklonite čokoladu, ponudite zagrljaj ili pošaljite poruku dragim ljudima koje dugo niste vidjeli.

Ne zaboravite, lijepa riječ i gvozdena vrata otvara.